
Osnovni recept za kremo
Za vse , ki se še niste lotili izdelave svoje kremice podajamo osnovne napotke .
Za izdelavo osnovne kreme bomo tokrat uporabili le nekaj osnovnih sestavin.
Osnovna negovalna krema
Oljna faza (A) – 37% | Vodna faza (B) – 60% | Hladna faza (C)- 3% |
20% Olje grozdnih pečk +-0,3 | 60% destilirane vode ali | 0,7% konzervansa Cosgard |
10% olja makadamije +-0,3 | Mineralne vode ali | 1% Vitamina E |
7% Olivem 1000 +-0,3 | Poljubnega hidrolata +-0,3 | 0,5% poljubnega EO |
(Op.: za enostavnejši izračun procentov v grame, si zamislite, da izdelujete 100 gramov kreme. V tem primeru se procenti preprosto spremenijo v grame.)
Priprava:
- Sterilizirajte posodo v kateri boste izdelovali kremo in posodo v kateri jo boste shranili.
- V eni posodi (v vodni kopeli) segrejte vodno fazo do 70 stopinj C.
- Istočasno v drugi posodi (prav tako v vodni kopeli) segrejte maščobe in Olivem 1000 do 70 stopinj C.
- Obe posodi odstavite z ognja in ju za nekaj stopinj ohladite. Pri približno 65-70 stopinjah Celzija s paličnim mešalnikom ali mikserjem postopno združimo obe sestavini v enotno maso. Izkušnje so pokazale, da je vseeno ali vlivate vodno fazo v oljno ali obratno. V vsakem primeru se bo ustvarila enaka emulzija. Za hitrejše ohlajanje lahko skledo postavimo v hladno vodo.
- Ko temperatura doseže cca 45-50 stopinj Celzija, dodamo sestavine iz C faze in dobro premešamo, da se enakomerno porazdelijo.
Najboljše rezultate združevanja A in B faze dosežemo ravno pri 65-70 stopinjah Celzija, čeprav bo nastala solidna emulzija tudi pri nekoliko nižjih temperatura. Ni se vam treba obremenjevati z mislijo, da se bodo pri 70 stopinjah Celzija vse dobre lastnosti hladno stiskanih olj uničile. Pri tej temperaturi se del vitaminov sicer res izgubi, vendar jih večina ostane.
Krema proti gubam s hialuronsko kislino in koencimom Q10
Oljna faza (29%) | Vodna faza (68.2%) | Hladna faza (2,8%) |
Korenčkov macerat 5% +-0,3% | Mineralna ali | 0,7% Cosgard |
Avokadovo olje 8% +-0,3% | destilirana voda 36% + 6,8% | 1% Koencim Q10 (vodotopni) |
Olje pšeničnih kalčkov 8% | Hidrolat Damaščanske vrtnice | 0,3% Hialuronska kislina |
Olivem 1000 8% | 25,5% | 0,5% poljubno EO |
- Sterilizirajte posodo v kateri boste izdelovali kremo in posodo v kateri jo boste shranili.
- V 6,8% destilirane ali (negazirane) mineralne vode natresite 0,3% hialuronske kisline in pustite, da nabrekne. Nato z leseno ali stekleno paličico dobro premešajte (pazite da ne ostanejo grudice). Za optimalen učinek je najbolje izbrati HA z nizko oz. majhno molekulsko maso, ki prodre v globlje plasti kože. V odvisnosti od izbora HA (višja ali nižja molekulska masa) bo končna raztopina bolj ali manj viskozna. Večjo molekulsko maso kot ima lHA, bolj bo raztopina viskozna in obratno.
- Tej zmesi dodajte Koencim Q10 in konzervans (točka 2 in 3 predstavljata C fazo).
- V eni posodi (v vodni kopeli) segrejte vodno fazo (36% in 25,5%) do 70 stopinj C.
- Istočasno v drugi posodi (prav tako v vodni kopeli) segrejte maščobe in Olivem 1000 do 70 stopinj C.
- Obe posodi odstavite z ognja in ju za nekaj stopinj ohladite. Pri približno 65-70 stopinjah Celzija s paličnim mešalnikom ali mikserjem postopno združimo obe sestavini v enotno maso. Izkušnje so pokazale, da je vseeno ali vlivate vodno fazo v oljno ali obratno. V vsakem primeru se bo ustvarila enaka emulzija. Za hitrejše ohlajanje lahko skledo postavimo v hladno vodo.
- Ko temperatura doseže cca 45-50 stopinj Celzija, dodamo sestavine iz C faze in dobro premešamo, da se enakomerno porazdelijo.
Univerzalna krema za telo
Oljna faza (35%) | Vodna faza 61,5%) | Hladna faza (3,5%) |
Jojoba olja 10 %
Vanilijev macerat 10% Avokadovo olje 5% Olivem 1000 7% Cetil alkohol 3% |
Destilirana voda 61,5% | Cosgard 1%
Vitamin B5 (D-Pantenol) 2% Poljubno EO 0,5% |
- Sterilizirajte posodo v kateri boste izdelovali kremo in posodo v kateri jo boste shranili.
- V eni posodi (v vodni kopeli) segrejte vodno fazo do 70 stopinj C.
- Istočasno v drugi posodi (prav tako v vodni kopeli) segrejte maščobe in Olivem 1000 do 70 stopinj C.
- Obe posodi odstavite z ognja in ju za nekaj stopinj ohladite. Pri približno 65-70 stopinjah Celzija s paličnim mešalnikom ali mikserjem postopno združimo obe sestavini v enotno maso. Izkušnje so pokazale, da je vseeno ali vlivate vodno fazo v oljno ali obratno. V vsakem primeru se bo ustvarila enaka emulzija. Za hitrejše ohlajanje lahko skledo postavimo v hladno vodo.
- Ko temperatura doseže cca 45-50 stopinj Celzija, dodamo sestavine iz C faze in dobro premešamo, da se enakomerno porazdelijo.
Če se vam zgodi, da se oljna in vodna faza ne združita v redu, oz. da se voda ločuje od olja, ponovno segrejte maso v vodni kopeli in še enkrat uporabite mikser ali palični mešalnik.