Osnovni recept za kremo

Za vse , ki se še niste lotili izdelave svoje kremice podajamo osnovne napotke .

Za izdelavo osnovne kreme bomo tokrat uporabili le nekaj osnovnih sestavin.

Osnovna negovalna krema

Oljna faza (A) – 37% Vodna faza (B) – 60% Hladna faza (C)- 3%
20% Olje grozdnih pečk +-0,3 60% destilirane vode ali 0,7% konzervansa Cosgard
10% olja makadamije +-0,3 Mineralne vode ali 1% Vitamina E
7% Olivem 1000 +-0,3 Poljubnega hidrolata +-0,3 0,5% poljubnega EO

(Op.: za enostavnejši izračun procentov v grame, si zamislite, da izdelujete 100 gramov kreme. V tem primeru se procenti preprosto spremenijo v grame.)

Priprava:

  1. Sterilizirajte posodo v kateri boste izdelovali kremo in posodo v kateri jo boste shranili.
  2. V eni posodi (v vodni kopeli) segrejte vodno fazo do 70 stopinj C.
  3. Istočasno v drugi posodi (prav tako v vodni kopeli) segrejte maščobe in Olivem 1000 do 70 stopinj C.
  4. Obe posodi odstavite z ognja in ju za nekaj stopinj ohladite. Pri približno 65-70 stopinjah Celzija s paličnim mešalnikom ali mikserjem postopno združimo obe sestavini v enotno maso. Izkušnje so pokazale, da je vseeno ali vlivate vodno fazo v oljno ali obratno. V vsakem primeru se bo ustvarila enaka emulzija. Za hitrejše ohlajanje lahko skledo postavimo v hladno vodo.
  5. Ko temperatura doseže cca 45-50 stopinj Celzija, dodamo sestavine iz C faze in dobro premešamo, da se enakomerno porazdelijo.

Najboljše rezultate združevanja A in B faze dosežemo ravno pri 65-70 stopinjah Celzija, čeprav bo nastala solidna emulzija tudi pri nekoliko nižjih temperatura. Ni se vam treba obremenjevati z mislijo, da se bodo pri 70 stopinjah Celzija vse dobre lastnosti hladno stiskanih olj uničile. Pri tej temperaturi se del vitaminov sicer res izgubi, vendar jih večina ostane.

Krema proti gubam s hialuronsko kislino in koencimom Q10

Oljna faza (29%) Vodna faza (68.2%) Hladna faza (2,8%)
Korenčkov macerat 5% +-0,3% Mineralna ali 0,7% Cosgard
Avokadovo olje 8% +-0,3% destilirana voda 36% + 6,8% 1% Koencim Q10 (vodotopni)
Olje pšeničnih kalčkov 8% Hidrolat Damaščanske vrtnice 0,3% Hialuronska kislina
Olivem 1000 8% 25,5% 0,5% poljubno EO
  1. Sterilizirajte posodo v kateri boste izdelovali kremo in posodo v kateri jo boste shranili.
  2. V 6,8% destilirane ali (negazirane) mineralne vode natresite 0,3% hialuronske kisline in pustite, da nabrekne. Nato z leseno ali stekleno paličico dobro premešajte (pazite da ne ostanejo grudice). Za optimalen učinek je najbolje izbrati HA z nizko oz. majhno molekulsko maso, ki prodre v globlje plasti kože. V odvisnosti od izbora HA (višja ali nižja molekulska masa) bo končna raztopina bolj ali manj viskozna. Večjo molekulsko maso kot ima lHA, bolj bo raztopina viskozna in obratno.
  3. Tej zmesi dodajte Koencim Q10 in konzervans (točka 2 in 3 predstavljata C fazo).
  4. V eni posodi (v vodni kopeli) segrejte vodno fazo (36% in 25,5%) do 70 stopinj C.
  5. Istočasno v drugi posodi (prav tako v vodni kopeli) segrejte maščobe in Olivem 1000 do 70 stopinj C.
  1. Obe posodi odstavite z ognja in ju za nekaj stopinj ohladite. Pri približno 65-70 stopinjah Celzija s paličnim mešalnikom ali mikserjem postopno združimo obe sestavini v enotno maso. Izkušnje so pokazale, da je vseeno ali vlivate vodno fazo v oljno ali obratno. V vsakem primeru se bo ustvarila enaka emulzija. Za hitrejše ohlajanje lahko skledo postavimo v hladno vodo.
  2. Ko temperatura doseže cca 45-50 stopinj Celzija, dodamo sestavine iz C faze in dobro premešamo, da se enakomerno porazdelijo.

Univerzalna krema za telo

Oljna faza (35%) Vodna faza 61,5%) Hladna faza (3,5%)
Jojoba olja 10 %

Vanilijev macerat 10%

Avokadovo olje 5%

Olivem 1000 7%

Cetil alkohol 3%

Destilirana voda 61,5% Cosgard 1%

Vitamin B5 (D-Pantenol) 2%

Poljubno EO 0,5%

  1. Sterilizirajte posodo v kateri boste izdelovali kremo in posodo v kateri jo boste shranili.
  2. V eni posodi (v vodni kopeli) segrejte vodno fazo do 70 stopinj C.
  3. Istočasno v drugi posodi (prav tako v vodni kopeli) segrejte maščobe in Olivem 1000 do 70 stopinj C.
  4. Obe posodi odstavite z ognja in ju za nekaj stopinj ohladite. Pri približno 65-70 stopinjah Celzija s paličnim mešalnikom ali mikserjem postopno združimo obe sestavini v enotno maso. Izkušnje so pokazale, da je vseeno ali vlivate vodno fazo v oljno ali obratno. V vsakem primeru se bo ustvarila enaka emulzija. Za hitrejše ohlajanje lahko skledo postavimo v hladno vodo.
  5. Ko temperatura doseže cca 45-50 stopinj Celzija, dodamo sestavine iz C faze in dobro premešamo, da se enakomerno porazdelijo.

Če se vam zgodi, da se oljna in vodna faza ne združita v redu, oz. da se voda ločuje od olja, ponovno segrejte maso v vodni kopeli in še enkrat uporabite mikser ali palični mešalnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 × 4 =