person-holding-cup-of-laundry-detergent

Pralna soda, natrijev karbonat

0 out of 5 based on 0 customer ratings
(0 mnenj strank)|Dodaj oceno

Pralna  soda, znana tudi kot natrijev karbonat spada v isto družino kot soda bikarbona, le obdelana je bila drugače. Ima veliko večjo alkalnost (bazičnost pH 11) in deluje kot topilo za odstranitev trdovratnih madežev.

2.70

Počisti
Šifra: pralna-soda-natrijev-karbonat-copy
INCI:Natrium carbonate
Opis izdelka:

Pralna soda, natrijev karbonat, kemijska formula Na2CO3

Pralna  soda, znana tudi kot natrijev karbonat spada v isto družino kot soda bikarbona, le obdelana je bila drugače. Ima veliko večjo alkalnost (bazičnost pH 11) in deluje kot topilo za odstranitev trdovratnih madežev. Kljub temu, da ne ustvarja škodljivih hlapov, morate nositi zaščitne rokavice, saj lahko povzroči draženje kože. 

Pralna soda je nepogrešljiv gospodinjski pomočnik, ki  jo lahko uporabite kot čistilo za kopalnice, kuhinje in večje umazanije v in izven hiše.

Pralna soda za perilo

Odstrani mastne in trdovratne madeže: pripravite močno raztopino pralne sode (pet žlic pralne sode na 1 l vode), vanjo namočite perilo (nekaj ur) , nato operite kot običajno. Pralna soda lahko odstrani madeže maščobe, krvi, črnila, čaja, kave… Če imate nežnejše ali barvno perilo uporabite blažjo raztopino.

Mehčanje vode
Pralna soda se že dolgo uporablja kot mehčalo trde vode. Dodajte pol skodelice pralne sode običajni količini detergenta (količina za “mehko vodo”). Perilo bo boljše oprano, poleg tega pa se, zaradi mehke vode, ne bo nabiral vodni kamen na vitalnih delih stroja.

Kuhinja
S pralno sodo lahko čistimo trdovratno umazanijo v kuhinji. Pripravimo raztopino 3-4 žlice pralne sode v 4 dcl tople vode. Plinske gorilnike lahko kar namočite v tej taztopini (30 minu). S takšno raztopino lahko čistimo tudi kuhinjske nape in predele okrog štedilnika. Za pečico pa bomo uporabili zgolj navlaženo pralno sodo, jo v debelejši plasti nanesli na umazane dele, pustili učinkovati nekaj deset minut in nato sprali ter osušili.

Pravzaprav je možnosti uporaba pralne sode nešteto:  lahko nastopa kot stabilizator pH v bazenih,  deluje kot mehčalec vode za odstranjevanje apnenca v vodnih grelcih, za izdelavo čistil,  kot ojačevalec pralnega praška – s tem se poveča učinkovitost pralnih praškov, zlasti na območjih s trdo vodo, je tudi čistilo za kopalnice, kuhinje, posode, gospodinjskih aparatov….

Lahko pa si tudi sami izdelamo pralni prašek:
1 kos naribanega pralnega mila (250 gramov)
1 skodelica pralne sode (cca 100 gramov)K temu lahko dodamo eterično olje ali druge dišave (nenazadnje lahko uporabite tudi kolonjske vodice in parfume, ki ste jih “prerastli” ali pa vam preprosto de dišijo več).
Milo drobno naribamo in ga dobro premešamo s pralno sodo (uporabite rokavice!). Za 5 kilogramski stroj:  manj umazano perilo in mehka voda: ena zvrhana jušna žlica, trda voda – 2 jušni žlici; bolj umazano perilo:  mehka voda – dve žlici praška, trda voda – 3 žlice praška.
Če želite narediti tekoči detergent:

1 kos naribanega pralnega mila
1 liter vrele vode
1 skodelica pralne sode
5 litrov vode
dišava po želji
Milo drobno naribamo in ga raztopimo v vodi. Ko je skoraj raztopljeno, dodamo pralno sodo. Ko se soda raztopi, dodamo preostalo vodo in dobro premešamo (palični mešalnik). Natočimo v plastenke do 3/4. Pred uporabo je namreč potrebno vsebino krepko pretresti.

 

Pred uporabo natančno preberite etiketo in upoštevajte navodila za uporabo! 

Natrijev karbonat

 

Dodatne informacije

Teža Ni na voljo
Količina (g)

500g, 1000g, 5000g, 25000g

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.