Natrijev citrat se v negi kože uporablja predvsem za nadzor ravni pH izdelka (na primer v čistilih in pilingih). Je sol citronske kisline, ki jo lahko, kot že ime pove, pridobimo iz citrusov. Zaradi svoje povezave s citronsko kislino ima tudi antioksidativne in blage, vendar omejene lastnosti konzerviranja. Natrijev citrat ima več drugih uporabnih aplikacij, vključno z njegovo uporabo kot kelatnega sredstva, ki preprečuje, da bi se kovine v vodi vezale na druge sestavine in vplivale na njihovo učinkovitost. Komisija za pregled kozmetičnih sestavin meni, da je natrijev citrat varen pri uporabi v izdelkih za nego kože. Na voljo je v obliki kristalov ali prahu in se uporablja v koncentracijah, ki niso višje od 12%. Je tudi aditiv za živila, ki se uporablja za dlje časa svežino hrane in preprečuje, da bi topljeni sir postal masten. V medicini se uporablja za preprečevanje strjevanja darovane krvi v skladišču.
Splošno znan je kot kisla sol in se uporablja predvsem kot aditiv za živila, običajno za dodajanje okusa živilom ali kot konzervans.
Zmanjšuje kislost živil, zato omogoča sferifikacijo z močno kislinskimi sestavinami. Natrijev citrat se uporablja tudi kot antioksidant v hrani in tudi kot stabilizator. Je topen v vodi in povsem netopen v alkoholu.
Z medicinskega vidika se uporablja kot alkalizacijsko sredstvo. Deluje tako, da nevtralizira odvečno kislino v krvi in urinu.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.