54156

Boraks (dekahidrat, granule)

0 out of 5 based on 0 customer ratings
(0 mnenj strank)|Dodaj oceno

Boraks ali boraks dekahidrat je naravna zmes mineralov, ki učinkovito čisti, dezinficira in mehča vodo.

3.40

Počisti
Šifra: boraks-dekahidrat-granule
INCI:Sodium Borate
Opis izdelka:

Boraks ali boraks dekahidrat je naravna zmes mineralov, ki učinkovito čisti, dezinficira in mehča vodo. V industriji je boraks široko uporabljena surovina, doma pa ga uporabljamo predvsem kot večnamensko čistilo, insekticid, herbicid, fungicid, konzervans, razkužilo…Beli kristali boraksa so brez vonja in alkalni oz. lužnati. Boraks ni vnetljiv in ni reaktiven, meša se ga lahko z večino ostalih čistilni sredstev, vključno s klorovimi belili.
Boraks ima značilne kemične lastnosti, ki prispevajo k intenzivnosti čiščenja. Boraks in ostali borati čistijo in belijo tako, da v vroči vodi nekaj vodnih molekul pretvorijo v vodikov peroksid (H2O2).
Boraks tudi zavira presnovne procese mnogih organizmov. Ta lastnost omogoča razkuževanje in uničevanje nezaželenih škodljivcev (zavira presnovne procese številnih mikroorganizmov ). Uporabljamo ga kot belilno sredstvo tako v trdnih kot v tekočih pralnih sredstvih. Najbolj učinkovit je pri temperaturah nad 55° C. V kombinaciji z voski, predvsem s čebeljim, s katerim se nevtralizira, deluje kot emulgator. Uporaben je v kremah in losjonih. Dodatek k rastlinskemu milu poveča abrazivnost in to milo je zelo uporabno pri odstranjevanju maščobe z rok v avtomehaničnih delavnicah.

Boraks je naravna surovina, kar pa ne pomeni, da je varnejši od umetnih kemikalij za nas ali okolje. Tako kot za številne surovine tudi za boraks velja, da prevelika količina lahko škodi. Rastline na primer vsebujejo in za svoj razvoj potrebujejo bor, vendar ga bo le-ta uničil, če ga bo preveč. Zato se boraks uporablja tudi kot herbicid in insekticid (učinkovito uničuje ščurke, mravlje in bolhe). Boraksa ne smemo uporabljati v bližini naše ali živalske hrane, prav tako mora biti izven dosega otrok. Po uporabi poskrbimo, da boraks izperemo iz oblačil in vseh površin, ki so z njim prišle v stik.

Kljub vsemu zapisanemu pa je potrebno omeniti, da je boraks pogosto uporabljena surovina pri predelavi hrane. Najdemo ga lahko v skoraj vseh boljših vrstah ruskega in iranskega kaviarja (količina boraksa je omejena na 4g na kilogram iker), v hrani in nekaterih vitaminskih dodatkih k prehrani (konzervans E285).

Pred uporabo natančno preberite etiketo in upoštevajte navodila za uporabo!

Boraks dekahidrat, Varnostno besedilo

Dodatne informacije

Teža Ni na voljo
Količina (g)

500g, 1000g, 5000g

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.