Himalajska sol – himalajska dragocenost

Himalajska sol je sol, ki vsebuje natrijev klorid in sledove 84. mineralov. Ta kristalna sol je nastala pred približno 260 milijoni let. Morje, ki se je posušilo, je pustilo za seboj debele plasti soli, ki so se ob gubanju zemeljske skorje obrnile in se je sol znašla spodaj, nad njo pa kakih 10 km kamnitih plasti, ki so s svojo težo pritiskale na sol. Pod tem pritiskom se je razvila visoka temperatura, ki je strukturo soli spremenila v kristale. V kristalih himalajske soli se je do danes ohranila prvotna sestava mikroelementov. 84 elementov v sledovih je tisto, kar potrebuje tudi naše telo. Sol je ohranila spomin na naš izvor.

Za vsakdanjo uporabo najpogosteje izberemo kristale, ki so nežno rožnate barve. Intenzivnost barve je odvisna od količine železa, ki jo vsebuje solni kristal, zato naletimo na vse od snežno bele pa vse do rdeče rjave odtenke himalajske soli.

Pripravimo si slanico, ki jo lahko dodamo kopelim, hrani ali jo uporabimo za čiščenje in razkuževanje kože:

 • Z drobno mleto soljo

1 del himalajske soli prelijemo s 3. deli čiste izvirske ali filtrirane vode in mešamo do skorajda popolne raztopitve soli. V kozarcu naj vedno ostane kakšen kristal soli, ki se ni raztopil. Tako bomo vedeli, da je raztopina nasičena in bo vedno enako močna.

 • Z večjimi solnimi kristali

Nekaj večjih solnih kristalov damo v kozarec s pokrovom in jih prelijemo z izvirsko ali filtrirano vodo. Kozarec zapremo in pustimo, da se sol raztaplja nekaj ur. Po približno treh ali štirih urah (takrat raztopina postane nasičena in se kristali ne bodo več raztapljali) slanico odtočimo, nerazstopljene kristale pa shranimo do naslednjič, ko bomo ponovno izdelovali slanico. Kristale lahko uporabimo tolikokrat, dokler se v vodi popolnoma ne raztopijo (izginejo).

Himalajska sol v vodi tvori koloidno raztopino, kar pomeni, da vsaka molekula NaCl posebej plava v vodi in je obkrožena z molekulami vode. Takšna sol v našem telesu omogoča nemoten proces osmoze, torej da lahko voda in hranila, tudi sol, nemoteno prehajajo v celice in nazaj, v skladu z osmotskim tlakom. Na ta način ni nevarnosti, da bi sol zadrževala preveč vode v telesu in zviševala krvni tlak.

images

 

Črna sol ali »kala namak« je kombinacija natrijevega klorida (kuhinjske soli) in žveplovih spojin (železov sulfid, vodikov sulfid …). Kopljejo jo v himalajskem predgorju. Njena značilnost je, da vsebuje veliko žvepla in je v Indiji in Pakistanu zelo priljubljena začimba, ki se vedno pogosteje uporablja tudi pri nas. Kristali črne soli so od rožnato sivih do temno sivih do črnih odtenkov, z vijoličnim pridihom (odvisno od količine železa, ki jo sol vsebuje).

Ima vse prednosti običajne rožnate himalajske soli, prisotnost žvepla pa ji daje še dodatno zdravilno moč. Črna sol je nepogrešljiv dodatek nekaterim ajurvedskim zeliščnim mešanicam (za zdravljenje črevesnih obolenj in zakisanosti), pomaga proti vetrovom in spahovanju, učinkovita je tudi v boju proti glivicam in nekaterim črevesnim zajedavcem. Vonj Kala Namak soli je precej intenziven, zato je majhna količina, ki jo dodamo v že gotovo jed dovolj, da požlahtni njen okus.

Za osebno nego lahko sol uporabljamo na enak način kot rožnato himalajsko sol, le da bomo na koncu dosegli boljše rezultate. Kala namak bo naše kozmetične izdelke nekoliko obarvala (od rjavkastih, sivih pa vse do rdečkastih tonov). Zaradi vsebnosti vulkanskega prahu se približno 1 % soli ne bo raztopil.

Kala-Namak

Plošče iz čiste himalajske soli

Kuhalne plošče iz himalajske soli, ki jih lahko uporabite tudi za dekoracijo ali za izdelavo manjšega grelnika.

To je inovativen način uporabe himalajske soli, ki bo še posebej navdušil gurmane in pristaše naravnega načina življenja. Sol se topi pri temperaturi 800 stopinj Celzija, zato lahko solne plošče brez strahu položite na odprt ogenj in na njih spečete npr. jajce ali kos melancane. Hrane ni potrebno dodatno soliti.

saltblock11

Himalajska sol je…

 • izredna pomočnica pri odpravljanju strupov in odvečnih kislin iz telesa. Pripravite si kopel: na 50 litrov vode dodajte cca 0,5 kg soli. Kopel naj ne traja dlje od 20 minut,
 • odlična za izpiranje žrela in nosu. Pripravite 0,5 % do 1 % raztopino in večkrat dnevno izpirajte nos in žrelo,
 • učinkovita čistilka in pomlajevalka (nepoškodovane) kože. Za ta namen si pripravite 10% solno raztopino. Uporabljajte neklorirano vodo. Če je koža zaradi prask, aken ali drugih razlogov rahlo poškodovana, pripravite 1 % raztopino,
 • izredno učinkovita za piling. V steklen kozarec nalijte 30 ml kvalitetnega olja in dodajte žlico (ali več – delajte po občutku) himalajske soli. Z zmesjo nežno masirajte kožo na obrazu, vratu in dekolteju, komolcih, kolenih oz. povsod, kjer je piling potreben. Po masiranju izperite kožo z mlačno vodo.
 • Za kaj vse pomagajo kopeli s himalajsko soljo?
  • za odpravljanje težav zaradi različnih kožnih bolezni,
  • pomočnik pri revmi in bolezni zglobov,
  • za odpravljanje ginekoloških težav,
  • za ponavljajoče infekcije,
  • za blaženje težav zaradi ugrizov in pikov insektov,
  • za saniranje in regeneracijo kože, prizadete zaradi žuljev ali manjših ranic,
  • za pomiritev razdražene ali  zaradi ekcemov prizadete kože.
  • Lista elementov v angleščini: actinium, aluminum, antimony, arsenic, astatine, barium, beryllium, bismuth, boron, bromine, cadmium, calcium, carbon, cerium, cesium, chlorine, chromium, cobalt, copper, dysprosium, erbium, europium, fluorine, francium, gadolinium, gallium, germanium, gold, hafnium, holmium, hydrogen, indium, iodine, iridium, iron, lanthanum, lead, lithium, lutetium, magnesium, manganese, mercury, molybdenum, neodymium, neptunium, nickel, niobium, nitrogen, osmium, oxygen, palladium, phosphorus, platinum, plutonium, polonium, potassium, praseodymium, protactinium, radium, rhenium, rhodium, rubidium, ruthenium, samarium, scandium, selenium, silicon, silver, sodium, strontium, sulfur, tantalum, tellurium, terbium, thallium, thorium, thulium, tin, titanium, uranium, vanadium, wolfram, yttrium, ytterbium, zinc, zirconium

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

three − one =