Eterična olja in piktogrami

Eterična olja in grdi piktogrami

Eterična olja so skupek koncentriranih spojin, ki jih praviloma moramo razredčiti z drugimi sestavinami (npr. nosilnimi olji), da dosežemo blagodejni učinek na naše telo. Nekatere teh spojin so po novi EU direktivi in posledično tudi slovenski zakonodaji označene kot nevarne kemikalije, na katere moramo kupca opozoriti.

Pri pitju čaja iz cvetov vrtnice ali sivke, se ne bomo obremenjevali s količino eteričnih olj, ki se bodo sprostile v čaju, pri nanašanju skoncentriranega eteričnega olja na kožo pa moramo biti zelo previdni.

To pa je tudi edini razlog, da pri čistih eteričnih oljih vidimo na embalažah opozorilne oznake oz. piktograme, ki običajno „krasijo“ tudi embalažo detergentov, čistil in parfumov.

Ti znaki uporabnika opozarjajo, da je 100% čisto eterično olje potrebno uporabiti z dobršno mero previdnosti, predvsem pa v skladu z navodili.

Na eteričnih oljih nekaterih podjetij ni piktogramov.  Zakaj?

Nekateri manjši ponudniki prodajajo eterična olja brez oznak (piktogramov) za nevarnost. Predvidevamo, da se ne zavedajo, da EU direktiva in posledično tudi slovenska zakonodaja zahtevata natanko takšne označbe, in bi morali, v izogib kršitvi zakonodaje, oznake in embalaže prilagoditi.

Nikar se ne ustrašite piktogramov!

Če ste kupili eterično olje na katerem so oznake za nevarnost, se nikar ne ustrašite.

Tam so, da vas spomnijo kako z njim ravnati in da morate olje pred uporabo razredčiti, da bo na vaše telo imelo blagodejne učinke.

Eterična olja so hlapljive substance, ki se jih pridobiva iz različnih delov rastlin (listi, cvetovi, korenine). Njihova sestava je navadno zelo kompleksna in se sopreminja glede na številne dejavnike (področje in lega rasti, vremenski pogoji, čas trgatve, način pridelave). Tako se lahko eterično olje, pa čeprav ga je izdelal isti proizvajalec, lahko razlikuje tako po sestavi kot tudi po vonju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

14 − ten =