Vanilija, prah (razred hrana) organske pridelave ni le priljubljena aroma, ampak vsebuje številne antioksidante, vlaknine ter nekatere vitamine in minerale. Zaradi pomirjevalnih učinkov je vanilijeva aroma cenjena tako v kozmetični industriji kot tudi v aromaterapiji.
Analitični podatki
• Videz: rjava / temno rjava barva
• Naravna vsebnost vanilina vsaj 1,6%
• Najvišja vsebnost vlage: 20%
• Vonj: vanilija
• Izvor: Madagaskar
• Razmerja glavnih značilnih sestavin vanilije:
– vanilin / vanilinska kislina med 12 in 29
– vanilinska kislina / aldehid PHB med 0,53 in 1.5
– kislina PHB / PHB aldehid med 0,15 in 0,35
– janeževa kislina 0
Splošne značilnosti
Stroki vanilije so značilnega okusa in vonja ter enotne barve (temno rjave do skoraj črne).
Obdelani so na tradicionalni način:
Tradicionalna tehnika sušenja (obiranje, sušenje na soncu in v senci, zorenje, ravnanje, razvrščanje, merjenje in pakiranje v neprodušno embalažo). Vanilijevih strokov se dodatno ne obdeluje, saj bi s tem izgubili svojo naravno vsebnost vanilina in druge značilne komponente. Za pridobivanje vanilijevega prahu se vanilijevi stroki sušijo na soncu in v senci toliko časa, dokler ne izgubi najmanj 80 % vlage, nato stroke zmeljejo v prah.
Prah lahko uporabimo tako kot vanilijeve stroke:
- lahko ga dodamo sladkorju oz. lahko ga uporabimo za pripravo hrane,
- iz njega izdelamo macerat, tinkturo ali ga namočimo v vodi
- lahko ga dodajamo kozmetičnim izdelkom – v tem primeru moramo računati na to, da bo izdelek nekoliko spremenil barvo.
Najbolje je, če iz njega pripravimo macerat ali tinkturo (ali ga namočimo v vodi) saj bo prah vanilijevih strokov potreboval nekaj časa, da razvije polno aromo. Tako pripravljen polizdelek lahko uporabimo v kateremkoli kozmetičnem izdelku, za katerega želimo, da ima vonj vanilije. Odlično se obnese v balzamih za ustnice, kremah, mazilih, maslih za telo, emulzijah,..
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.