Sorbitol je higroskopna spojina (nase veže vodo), zato je odličen dodatek kozmetičnim izdelkom. Prvotno so ga pridobivali iz plodov jerebike, danes pa pretežno iz žitnih škrobov in sadnih plodov.
Sorbitol spada v skupino sladkorjev in se ga množično uporablja tako v prehranski kot tudi kozmetični industriji. Ker je sladek, ga pogosto dodajajo tudi zobnim pastam in ustnim vodicam.
Ker ima funkcijo zgoščevalca (ustvari viskoznost in teksturo) in intenzivnega vlažilca, ga pogosto najdemo v kremah, losjonih za telo, šamponih in balzamih za lase, izdelkih za zaščito pred soncem in za po sončenju ter izdelkih po britju, zelo pogosto pa ga zasledimo tudi v zobnih pastah.
V izdelkih ga uporabimo:
- za vlaženje v losijonih, kremah,…, do 5 %
- za vlaženje in mehčanje (za ohranjanje vlage) do 10 %
- kot dodatek doma izdelanim zobnim pastam od 5 do 15%.
Sorbitol je izredno dobro topen v vodi in je toplotno odporen – torej vodne faze ni potrebno ohlajati pred dodajanjem sorbitola. Pogosto se ga uporablja v kombinaciji s hialuronsko kislino. V visokih odmerkih deluje proti bakterijam.
Če sorbitol dodamo tekočim milom in gelom za tuširanjem, bo imel končni izdelek precej manjši razmaščevalni učinek.
Recept za zobno pasto:
4 zvrhane žlice sode bikarbone, 1 žlica rastlinskega glicerina, 10 kapljic eterričnega olja poprove mete in 1 zvrhana žlica sorbitola v prahu. Vse sestavine zmešamo v gladko maso. Po potrebi dodamo nekaj kapljic rastlinskega glicerina ali sode bikarbone – toliko, da dobimo gladko tekočo maso. Pasto nalijemo v tubico.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.