Čisti lizolecitin v prahu, pridobljen iz gensko nemodificiranih organizmov, skladen z evropskimi direktivami o prehrambenih dodatkih, dovoljen za uporabo v prehranske namene.
HLB lizolecitina je 9, kar pomeni, da ima boljše emulgirne lastnosti v emulzijah tipa O/V.
Lizolecoton je topen v maščobah (dodajamo ga maščobni fazi, v kateri se mora popolnoma stopiti. Najbolje je, če majhen del olja segrejete na visoko temperaturo, dodate lizolecitin in nekaj kapelj etanola ter mešate do popolne raztopitve lizolecitina. Šele nato primešate preostanek hladnega olja). Emulzije z lizolecitinom so v primerjavi z lecitinom manj mastne in veliko bolj prijetne na otip. Na koži ustvarijo svilnat fluid, lažje se razmažejo in hitreje vpijejo v kožo. Njegova prednost je tudi v tem, da so emulzije skorajda povsem bele, nimajo neprijetnega vonja in so manj pokvarljive.
Lizolecitin uporabljamo kot emulgator ali ko-emulgator. Kot ko-emulgatror je učinkovit že pri zelo nizkih koncetracijah (cca 0,2%), če ga uporabimo kot samostojni emulgator ga dodamo nekoliko več, ker pa se v vsaki formuli obnaša nekoliko drugače, je potrebno malo drznejšega eksperimentiranja. Dobro se meša z olji (v vodi se slabo topi), zato ga najprej vmešamo v tekočo oljno fazo.
Priporočena uporaba: 0,1 % do 2 % (kreme V/O), 0,1 % – 0,5 % (mazila ali emulzije)
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.