Ksantan gumi zaradi svoje strukture spada med polisaharide. V vodi se molekule napihnejo in raztegnejo in vodi tako povečajo viskoznost. V kozmetičnih izdelkih ga upotrabimo kot stabilizator vodne faze v emulzijah, zobnih pastah, kot zgoščevalec v šamponih, tekočih milih, detergentih in gelih.
Ksantan gumi v prevelikih količinah povzroča občutek stalnega potenja kože, zato ga moramo dozirati zelo previdno. V kremah za hladnejše obdobje je dragocena sestavina, saj ksantan gumi deluje kot vlažilna sestavina. Njegova posebnost je tudi ta, da izboljša mazljivost emulzij.
Priporočena uporaba:
- 0,2 – 0,5 % za emulzije in kreme (glede na končno težo izdelka).
- 0,6 – 1 % za izdelavo gelov.
Ksantan gumi se meša s hladno in toplo vodo, vendar v topli vodi hitreje doseže viskoznost.
Najbolje je, da ksantan gumi zamešate v vodo in pustite nekaj ur, da nabrekne. Nato ga s paličnim mešalnikom zmešate do gladkega.
S ksantan gumijem lahko zgostite svoja tekoča mila, šampone in detergente.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.