Kobio guma (Tara guma) je bel do belorumen prah brez vonja. Pridobivajo ga iz semen nizkega drevesa Caesalpina spinosa iz Perujskih Andov, znanega kot Tara.
Kobio guma (tara guma) je naravni neionski polisaharid, odporen na elektrolite, ki je topen v hladni in vroči vodi. Viskoznost kobio gume v hladni vodi je podobna kot pri guar gumi, vendar pa kobio guma šele po segrevanju popolnoma hidrira, kar ima za posledico vsaj 30% povečanje viskoznosti v primerjavi s hladno raztopino.
Kemično je kobio guma sestavljena iz polisaharidov z visoko molekulsko maso, zato deluje predvsem
kot zgoščevalec in stabilizator. Prednost kobio gume pred drugimi podobnimi izdelki (guar guma, ksantan guma) je tudi v tem, da ne ustvarja »lepljivega« občutka.
Bogata je z vitamini C, B in kompleksnimi sladkorji, zato je znana po svoji sposobnosti preprečevanja dehidracije. Kobio guma se uporablja kot naravni zgoščevalec in stabilizator, ki kožo nežno očisti, jo osveži, neguje in obenem zmehča.
Uporaba:
- losjoni,
- emulzije,
- mleko za telo
- kreme,
- šamponi,
- zobne paste
- balzami za lase,
- tekoča mila …
Priporočena uporaba: 0,5% do 2%.
Topnost: topna v vodi (najbolje je, če jo dodamo v segreto vodno fazo).
Dodamo jo lahko vsem izdelkom, ki vsebujejo vodo in pri katerih želimo doseči optimalno konsistenco in stabilnost.
Guma Caesalpinia Spinosa
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.