vinski kamen

Vinski kamen, 100 % čist

0 out of 5 based on 0 customer ratings
(0 mnenj strank)|Dodaj oceno

100 % čist vinski kamen – razred hrana.

4.40

Počisti
Šifra: 3941
INCI:Tartaric Acid (Potassium bitartrate)
Opis izdelka:

Kalijev bitartrat (razred hrana)

Izdelajmo si deodorant, ki bo nevtraliziral slabe vonjave, zavrl rast bakterij, ne bo mastil kože ali oblačil, lepo bo dišal in trajal res zelo, zelo dolgo.

Osnovni recept je zelo preprost:

60 % sode bikarbone

30 % vinskega kamna

10 % vode (ali čaja, hidrolata, soka aloe vere…)

K temu lahko po želji dodamo nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja in nekaj kapljic negovalnega olja.

Vinski kamen se nekoliko težje topi, zato najprej zamešajte vinski kamen in vodo in šele nato sodo bikarbono in ostale sestavine. Prva reakcija bo seveda takšna kot v testu – zmes bo vzhajala kar nekaj časa, zato jo moramo vsake toliko premešati. Ko se ta proces zaključi, zmes naložimo modelčke.  V nekaj urah se bo zmes strdila v snov trdo kot kamen. Ta proces lahko pospešimo tako, da že pripravljeno zmes segrevamo, (po potrebi dodamo še nekaj vode), dodamo nekaj kapljic izbranega olja in eteričnega olja ter nato naložimo v kalupe. Ploščico uporabljamo tako, da jo zmočimo pod tekočo vodo in z njo namažemo predel kože (pod pazduho, noge…).

Kako še lahko uporabimo vinski kamen:

Vinski kamen lahko zmešamo s kislo tekočino (limonin sok ali kis) in ustvarimo čistilno in polirno pasto za kovine (medenina, aluminij, baker, srebro), lahko pa uporabimo zgolj vodo in vinski kamen in ustvarimo pasto za odstranjevanje madežev iz porcelana.

V zadnjih letih je najpogostejša uporaba vinskega kamna v gospodinjstvu – predvsem za pripravo peciv in kruha. V prodajalnah z zdravo prehrano lahko kupimo že pripravljeno mešanico naravnega pecilnega praška, v katero so poleg vinskega kamna dodani še soda bikarbona in koruzni škrob. V kolikor se boste odločili naravni pecilni prašek ustvariti sami, zmešajte 1 del sode bikarbone, 2 dela vinskega kamna in 1 del koruznega škroba. 1 zvrhana čajna žlička zadošča za 750 – 1000 gramov moke.

Za peko kruha: 1 del sode bikarbone in en del vinskega kamna.  Uporaba 20 g na 500 g moke.

Uporabite 1/8 žličke vinskega kamna na 1 jajčni beljak. Dodamo ga med stepanjem. Beljak bo ostal čvrst in pridobil bo volumen.

V posodo dajte iz aluminijeve folije narejeno žogico, dodajte 2 dcl vode in 2 jušni žlici vinskega kamna. Med segrevanjem večkrat premešajte. Ko raztopina zavre, položite vanjo predmete iz srebra, ki jih želite očistiti in pustite vreti cca 10 minut. Predmete sperite z vodo.

Vinski kamen lahko uporabljamo za peneče kopeli, saj ustvari ogromne količine penečih mehurčkov.

Iz vinskega kamna, sode bikarbone in šamponske osnove ustvarimo kremo, ki jo lahko oblikujemo po lastni želji. Dodajamo ji različna eterična olja, naravna masla in absolute.

Več o tem boste kmalu našli v naših recepturah.

Dodatne informacije

Teža Ni na voljo
Količina (g)

50g, 100g, 250g, 500g, 1000g

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.