30549306_m

Hidrolat labdanuma (brškina), BIO

0 out of 5 based on 0 customer ratings
(0 mnenj strank)|Dodaj oceno

Z močnim in prodornim balzamično cvetlično-jantarnim vonjem je labdanum (brškin) že dolgo dragocena sestavina klasičnih dišav.

3.80

Počisti
Šifra: 11090
INCI:Cistus ladaniferus leaf water
Posebne lastnosti:Organski izdelek
Opis izdelka:

Poreklo: Španija

Po lokalnem grškem izročilu so bogovi in boginje bili bitko za lastništvo nad rastlino, imenovano brškin (Cistus ladaniferus) . Bogovi so želeli rastlino uporabiti za zdravljenje ranjenih bojevnikov, medtem ko so jo boginje želele uporabiti za vzdrževanje lepote. Na koncu so se dogovorili, da si bodo darove te čudovite rastline delili.

Cistus ladaniferus ali brškin raste v sredozemskem, obalnem območju. Je dokaj agresivno razraščajoča se rastlina, ki z rožnatimi cvetovi krasi ne le obalnat skalnat teren, temveč se hitro razrašča tudi po travnikih in neobdelanih poljih. Celotna rastlina je prekrita z lepljivim eksudatom dišeče smole, ki je vir labdanuma, ki se uporablja v zeliščni medicini in parfumeriji. Z močnim in prodornim balzamično cvetlično-jantarnim vonjem je namreč brškin že dolgo dragocena sestavina klasičnih dišav.

Tradicionalno so smolo z listov brškina zbirali kozji pastirji. Njim tudi pripisujejo prva dognanja o zdravilnosti brškina: rane in ranice, praske, izpuščaji in druge kožne težave so se bistveno hitreje celile in koža se je bistveno hitreje regenerirala ravno v tistem obdobju, ko so pogosto prihajali v stik z brškinom.

Brškin se danes vse pogosteje uporablja tudi v prehrani – kot prehransko dopolnilo in aromatični čaj. Kot takšen nam je lahko v pomoč pri prehladu, kašlju, angini, kožnih obolenjih, okužbah, revmatizmu, pikih insektov,…. Deluje tudi kot naravni repelent za odganjanje mrčesa.

Znanstvene študije so potrdile vse omenjene zdravilne lastnosti, vključno z njegovo sposobnostjo odpravljanja toksinov iz organizma. Brškin je namreč izredno bogat z antioksidanti (bogatejši od rdečega vina, zelenega čaja ali bezga), ki se borijo proti prostim radikalom. Ravno zaradi tega mu pripisujejo tudi anti-age učinek.

Učinkovinam brškina pripisujejo astringentne, dekongestivne, protivirusne in antibakterijske lastnosti: hitreje zaustavljajo manjše krvavitve, pripomorejo k hitrejšemu celjenju ran, zmanjšujejo otekline, pomagajo uničiti viruse in bakterije, pomirjajo srbečico, lajšajo težave zaradi ekcemov, pikov insektov…

Uporaba:

Uporabimo ga lahko v domala vseh kozmetičnih izdelkih, ki vsebujejo tudi vodo. Izjemno dobrodošel bo v izdelkih za nego občutljive, poškodovane in utrujene kože in kože z razširjenimi porami. Nepogrešljiv je v izdelkih za nego kože, prizadete zaradi dermatitisa, ekcemov, luskavice ali aken, nenazadnje pa ga lahko uporabimo kot čistilni ali osvežilni tonik za obraz ali pa ga po britju ali depiliranju popršimo neposredno na kožo.

Dodatne informacije

Teža Ni na voljo
Količina (ml)

, , , ,

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.